duminică, 27 iunie 2010

Dacia Hamster, un prototip de masina hibrida al Facultatii de Autovehicule Rutiere din Pitesti

 Dacia este din nou subiect de discutie pe internet, de aceasta data fiind vorba de un automobil hibrid denumit Dacia Hamster, un proiect creat de masteranzi ai Facultatii de Autovehicule Rutiere de la Universitatea din Pitesti. Numele oarecum hazliu pentru o masina te poate trimite cu gandul la o gluma, insa masina este cat se poate de reala. Utilizatorul Janel din judetul Arges a publicat patru fotografii cu Dacia Hamster pe forumul daciaclub.ro, fara a furniza insa si explicatii.
In fotografii este surprinsa o masina Dacia Sandero Stepway modificata ce se deosebeste de automobilele Stepway aflate oficial in circulatie printr-un sistem de tractiune 4×4, ce propulseaza rotile din spate cu ajutorul unui motor electric.

Puntea rotilor din spate este cea standard pe Sandero Stepway, dar are modificari necesare implementarii unui sistemului 4×4 (acesta nu se regaseste pe masinile aflate la vanzare).

La nivel estetic, pe haion au fost adaugate niste sticker-e ce imita prelungirea stopurilor si un altul pe care scrie E4WD, de la electricway 4 wheel drive (elctric 4×4). O inscriptie similara ca semnificatie este pusa si pe usile din fata: ELECTRICWAY 4WD.

Sigla marcii gazduieste textul Hybrid, scris cu fonturi mici, de culoare verde, imediat sub insriptia DACIA. Masina are un motor diesel de 1,5 litri dCi, la care ultima litera, “i”, este de culoare verde, subliniind astfel valentele ecologice ale masinii.

Pe autovehicul sunt montate niste aparate de masura, iar pe bord se gaseste un laptop ce tradeaza faptul ca masina a fost sau este inca in teste. Acest lucru este intarit si de faptul ca automobilul este echipat cu anvelope de iarna si ca elementele mecanice de sub masina sunt marcate de rularea in conditii reale de trafic (deci nu in laborator).

In plus, masina a fost surprinsa intr-un service – laborator ingrijit, ceea ce intareste ipoteza unei masini create de Dacia si nu de un pasionat sau inginer “neoficial”.

Cu toate acestea, automobilul din imagini nu este creatia grupului Renault.
“Masina nu este un proiect al Renault Technologie Roumanie (RTR). In imagini nu identific elemente care sa ateste ca masina se afla intr-un amplasament al nostru”, a declarat pentru 0-100.ro directorul de comunicare al RTR, Anca Oreviceanu.

Ea a adaugat ca automobilul ar putea fi un studiu al unei universitati, dar a precizat ca nu detine informatii clare in acest sens.

Lamurirea vine insa de la reprezentantii Automobile Dacia: “Dacia Hamster este un proiect universitar dezvoltat de Facultatea «Autovehicule Rutiere» a Universitatii din Pitesti, in colaborare cu Centrul Ingineria Automobilului, departamentul «Proiecte alternative de propulsie». Lucrarea a fost realizata de studenti masteranzi, in cadrul proiectului de cercetare dezvoltat de Universitatea din Pitesti”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu